miercuri, 26 august 2009

Surprize, surprize pt rezi 2010

Luati de cititi de pe site-ul Ministerului Sanatatii si va minunati. Desi credeam ca nimic nu ma mai poate mira, ei bine, chestia asta e nitel socanta. Copy-paste deci:

"Ministerul Sănătăţii
COMUNICATE DE PRESĂ
Str. Cristian Popişteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, Bucureşti
Relaţii cu publicul: tel: (+4) 021 307 2675;
Fax: 307 2675
Bucureşti,
26.08.2009

Comunicat: Ministerul Sănătăţii schimbă modul de organizare a Rezidenţiatului şi dă posibilitatea tuturor absolvenţilor de medicină să obţină o specialitate

Ministerul Sănătăţii schimbă modul de organizare a Rezidenţiatului şi dă posibilitatea tuturor absolvenţilor de medicină să obţină o specialitate

Începând cu 2010, noul sistem de pregătire prin rezidenţiat va permite tuturor celor 2 300 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină din România să poată avea drept de liberă practică şi să se pregătească în diferitele specialităţi necesare desfăşurării în bune condiţii a actului medical.


Dr. Ion BAZAC, ministrul Sănătăţii va prezenta astăzi, 26 august 2009, Guvernului României proiectul de Ordonanţă privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului care va aduce, începând de anul viitor, o serie de modificări actualei forme de desfăşurare a acestuia.


Programul de rezidenţiat avea nevoie de o adaptare realistă la condiţiile actuale. Sănătatea nu va mai produce medici specialişti fără o corelare cu nevoile din Sănătate. În plus, de anul viitor niciun tânăr medic nu va rămâne în afara sistemului. Noua formă a programului de rezidenţiat reprezintă un pachet de măsuri prin care să protejăm investiţia fiecărui medic şi a sistemului de sănătate în cadrele medicale şi prin care să creştem nivelul de pregătire al acestora”, a declarat dr. Ion BAZAC, ministrul Sănătăţii

Din anul 2010, pregătirea în Rezidenţiat se va face descentralizat în toate cele 12 centre universitare medicale, acest lucru ducând la scăderea migraţiei medicilor între diferite regiuni ale ţării.

Mai mult, actualul proiect de ordonanţă permite lărgirea bazei de pregătire pentru toţi absolvenţii facultăţilor de medicină şi obţinerea dreptului de liberă practică după efectuarea unui stagiu de pregătire cu durata de 3 ani, aşa cum prevăd normele europene. Astfel, cei aproximativ 1200 de absolvenţi de medicină care anual nu reuşesc să obţină un loc la rezidenţiat vor putea să opteze pentru continuarea pregătirii postuniversitare, specializându-se în medicina de familie. În numeroase localităţi din ţară nu există medici de familie, iar în multe spitale nu există medici de specialitate în diferite domenii. Actuala legislaţie nu permite pregătirea medicală în vederea obţinerii dreptului de liberă practică sau obţinerea unei specialităţi pentru toţi absolvenţii facultăţilor de medicină.

De asemenea, se va modifica şi modul în care se desfăşoară examenul, renunţându-se la cel de tip grilă, acesta fiind înlocuit cu o probă scrisă şi un interviu. Interviul va avea şi rolul de orientare profesională.

Astfel, intrarea în examenul de Rezidenţiat va fi mult mai permisivă, însă examenul de obţinere a diplomei de specialist de la finalul pregătirii va fi mult mai sever decât în prezent.
Pentru prima oara numărul locurilor scoase la concurs va fi corelat real cu necesarul de specialişti pentru fiecare specialitate şi cu posibilităţile spitalelor clinice de a-i pregăti.


Mai mult, Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucuresti va infiinţa Registrul Matricol Naţional al Rezidentilor, astfel încât autorităţile să poată urmări parcusul pregătirii profesionale a fiecărui absolvent de medicină.

Rezidenţiatul reprezintă forma specifică de învăţământ postuniversitar pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, care asigură pregătirea necesară obţinerii uneia dintre specialităţile cuprinse în Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală. Specialităţile şi durata pregatirii prin rezidenţiat se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.

Rezidenţiatul se organizează în urmatoarele forme: pe locuri, pe posturi şi prin selecţie pentru medicină de familie şi are o durată cuprinsă între 3-7 ani, în funcţie de specialitate. Pregătirea în rezidenţiat reprezintă un proces continuu de pregătire teoretică şi practică fiind normată integral ca activitate didactică. Cifra de scolarizare a rezidentilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului educaţiei, cercetării şi inovării."

5 comentarii:

  1. mare tampenie cu schimbarea modalitatii de intrare in rezidentiat. nu vad motivul pt care se inlocuieste grila cu interviu & test scris (care lasa loc de manevra unora cu pile & bani )in rest mi se par ok ideile din proiectul ala.

    poate daca se vor lua in considerare si parerile studentilor, va pica partea referitoare la sustinerea examenului...

    RăspundețiȘtergere
  2. ca sa iti spun parerea mea sincera mi se pare cea mai mare tampenie si bataie de joc pe care am auzit-o in ultima vreme. zau ca daca nu aparea pe un canal de comunicare oficial (vezi site-ul MS) bagam mana in foc ca este o alta gluma proasta...

    este o tampenie pt ca:
    -in decurs de o luna asta e a 2-a propunere a MS pt reformarea examului de rezi, propunerile fiind SUBSTANTIAL diferite, nu acolo doua 3 randuri schimbate

    -aceasta a 2 a propunere a aparut asa din senin, dupa ce pe marginea primei propuneri se iscasera dezbateri aprinse din partea celorlalte parti implicate dar neconsultate la formularea respectivei propuneri (vezi reactia CMR, vezi reactia FASMR care sunt mereu cu un pas in urma din cauza "spontaneitatii" MS)

    -propunerea asta, ultima, de ce nu a mai fost supusa dezbaterii publice cum a fost prima? si in definitiv care este textul ei integral? ce presupune mai exact luat pe capitole, pe articole? ca asa ne arunca doar niste oase pe care sa ne batem ca prostii ca nu stim exact cum se vor da locurile alea pe MF pe care le promite pt toata prostimea, nu stim in ce consta si cat conteaza interviul, nu stim exact ce presupune sinteza, nu stim bibliografie, nu stim nimic de fapt. cred ca nici ei nu stiu exact. sa fim seriosi, ei nu au fost in stare sa scoata pana in momentul de fata nici macar metodologia pt rezi 2009 care bate la usa, dar se arunca in reformari stratificate ale reziului ce va sa vina...

    -rezidentiatul in formula lui actuala, nemodificata, are suficiente hibe insa, din punctul meu de vedere, avea UNICUL avantaj al unei corectari obiective, uniforme pt toti candidatii, ori fix lucrul asta este eliminat prin introducerea interviului, sintezei (niciun barem nu poate oferi o obiectivitatea deplina precum baremul unui test grila, orice s-ar zice) si, de ce nu, prin introducerea descentralizarii! mira-mas sa fie deodata toti cei implicati in evaluarea absolventilor patrunsi de un fior al drepattii si corectitudinii ... pur si simplu nu este tara pt genul asta de schimbare. nu exista conditiile necesare, nu e contextul necesar.

    -mie una nu mi se pare ok nici faptul ca au de gand sa dea DLP tuturor absolventilor. sa nu uitam ca practic NU exista filtru in facultate: admiterea e asa cum e (intra oricine), facultatea nu o termini decat daca NU vrei, examenele nefiind o piedica pt nimeni, licenta e asa cum e, ramasese examenul de intrare in rezidentiat unicul obstacol in aruncarea tuturor in sistem. desi pt unii ar putea parea absurd ce zic, nu e chiar asa. fereasca d-zeu sa se ajunga sa dea DLP tuturor. si la urma urmei, spune MS ca nu sunt medici la tara, dar ca sa te trimita acolo ce conditii iti vor oferi, cine se va ocupa de pregatirea profesionala a tuturor celor astfel deversati in sistem (sa nu uitam ca facultatea nu face niciun efort in a ne pregati pt ceea ce vine, pt toata bucatareala practicii medicale, pentru real life)? si cei de la tara au dreptul la un act medical de aceeasi calitate ca si cei de la oras, de ce sa trimiti "rebuturile" acolo? mai bine s-ar ocupa sa aibe absolventii o pregatire cat mai buna in facultate/ in rezidentiat si sa se ocupe in alt mod de asigurarea conditiilor practicii medicale la tara, sau in fine sa gaseasca o solutie, dar n-ai cu cine...

    -ah, btw, bazac are impresia ca doar 2300 de candidati sunt la rezi? mira-m-as!

    sunt multe detalii de discutat/ de dezbatut/ de combatut pt ca toata chestia asta e un pumn de praf aruncat in ochi...

    in fine, e o alta dovada ca ne ia de prosti, schema pe care sinistrul si-o poate permite ca, nah, e campanie electorala (ne da paine si circ), ca nah, el nu va mai fi foarte probabil mult timp ministru...

    o zi excelenta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. e o mare prostie ! sper sa nu mai iasa astia ca daka ramane asa o sa devina doctori toti fraierii!o sa devii rezident pe ochi frumosi(interviu)!sau poate dl ministru e frustrat ca el nu a luat rezi si de aceea .....

    RăspundețiȘtergere
  4. interviu=prostie pt ca e subiectiv
    proba scrisa= subiectivism
    ar tb sa lase grilele pt ca erau singura speranta de obiectivism!asa in felul asta sunt incurajati plevele care nu invata, si sunt dezavantajati cei ce invata cu adevarat!eu zic sa faca chesti cu med de familie,sa faca descentralizare sa faca orice pna la urma dar examenul sa se dea la fel pt toti=obiectiv.sa nu fie favorizati cei ce au avut norocul sa se nasca in familii de profesori!sa se dea grila!

    RăspundețiȘtergere
  5. fratilor dezbateti si cu noi studentii inainte de a scoate prostii de genul asta!vreti sa plecam cu totii din romanica...ca in ritmul asta cam asta o sa se intample!

    RăspundețiȘtergere

Lasa un suvenir: