joi, 9 iulie 2009

Medici nou-nascuti :)

Pentru toti cei care mai au curajul de a da admiterea la Medicina...

Entuziasm, curiozitate, vointa, inteligenta, carti, examene, nopti albe, dedicare, stiinta, descoperiri, munca, voluntariat, oameni, boli, suferinta, vindecare, arta, bucurie, zambete, respect, incredere, uimire, piedici, dezamagiri, tristete, lacrimi, ajutor, prieteni, altruism, speranta, realism, etica, multumire...

Enumerarea de mai sus nu este o salata de cuvinte. Nici nu este intamplatoare. Reprezinta nimic altceva decat coordonatele, in linii mari, fireste, ale vietii unui student la medicina. A se observa ca nu exista absoluturi, nu exista numai bine sau numai rau, nu exista numai alb sau numai negru, exista insa dualism, exista stari intermediare si asta pentru ca medicina nu este catusi de putin exacta. Nu este matematica. Este arta, este intr-o oarecare masura o poezie. Are propriul ritm si trebuie sa aiba si rima. Trezeste un melanj complex de trairi. Medicina este un stil de viata si totodata o lume. O lume intreaga, de sine statatoare, cu reguli proprii si cu putine influente din exterior. Medicina este o provocare continua, nu te lasa sa te plictisesti, nu te lasa sa-i scapi din mreje.

O data ce realizezi ca de fapt nu ideea de medicina este cea care te motiveaza, ca nu mesianismul adanc ingropat in subconstientul tau este determinant, ca nu parerea celor multi conteaza si ca de fapt altruismul, dorinta de a fi aproape de oameni in momentele lor cele mai grele, disponibilitatea de a ajuta oamenii fara sa astepti ceva in schimb, dorinta de a cunoaste, de a sti in amanunt mecanismele intime ce pun in miscare fiinta umana, de a tine pasul cu descoperirile stiintifice, ei bine din acel moment vei intelege ca iubesti medicina. Vei intelege ca rimezi in marea ei poezie. Vei intelege ca iti vei gasi un loc al tau in marea ei lume, un loc in care te vei simti bine, te vei simti tu si ca indiferent de greutatile intampinate, medicina NU te va dezamagi. Cel mult oamenii pot face asta.

Asa ca tu, cel care citesti aceste randuri, daca te regasesti in cele scrise, sa stii ca ai facut cea mai corecta alegere pentru tine. Sa nu te temi. Mai ai nevoie doar de vointa si un gram de entuziasm. Realismul il vei capata pe parcurs. Paradoxal, dar medicina te invata in acelasi timp cum poti ramane cu picioarele pe pamant in timp ce constientizezi ca singura ta limita nu este decat cerul, in ciuda aparentelor, in ciuda impresiei de cusca. Vei intra intr-o lume noua, te vei simti copil, vei vedea ca trebuie sa inveti sa mergi, sa intelegi, sa-i folosesti limbajul, sa faci cele mai bune alegeri (dupa ce vei fi facut deja cateva greseli), sa percepi lucrurile altfel, sa gasesti solutii iar pentru toate astea curiozitatea va fi cel mai bun combustibil. Un student la medicina nu este decat un copil la inceputul unei noi vieti,la inceputul unui mare joc. Cat de tineri si cat de batrani pot fi copiii...

Bine ai venit, suflete, in lumea noastra... incepi o noua viata, nu cativa ani de facultate.

Disclaimer:
Acest text scris de mine a aparut si in numarul din octombrie al revistei SSMB, "Viata Societatii" si a fost si atunci, ca si acum, dedicat boboceilor medicinisti. E drept ca admiterea va fi abia pe 22 iulie, insa stiind ca nu voi putea blogui la data aceea, am anticipat si am zis sa marchez evenimentul prin aceasta postare...


Multa bafta!
Anca

5 comentarii:

  1. Ce bine e sa mai vezi si ceva de bine, sau macar ceva care nu arata doar "cat de greu si de rau" e la Medicina! Multumim...si abia astept sa intru la UMF!

    RăspundețiȘtergere
  2. :)

    Bafta multa, Adelina, pe 22 ! sa vii cu vesti bune :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Anca!Am dat de blogul tau de pe site-ul ssmb si intrucat voi da si eu la medicina,te-as ruga sa-mi marturisesti cate ceva despre viata unui student la aceasta fac si sa ma ajuti cu niste sfaturi(bineinteles,daca ai timp).Bafta in continuare si spor la invatat!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Salutare, Dana! (btw, simpatic blogul tau)...

    m-am tot gandit ce sa-ti raspund, insa sincera sa fiu totul este atat de subiectiv in viata unui medicinist incat nu stiu exact ce sa-ti zic prima data. poate si ceea ce ma rogi tu este mult prea general, acopera mult prea multe aspecte, insa in acelasi timp inteleg ca nici nu prea ai cum sa intrebi altfel dat fiind ca probabil nu ai o idee bine conturata despre ceea ce inseamna medicina...

    in fine, bref, viata la medicina este asa cum ti-o faci :) vrei sa fii constiincios, atunci este greu, vrei sa te dixtrezi si sa treci la limita (sau nu neaparat) examenele, se poate si asta. problema este cu ce ramai apoi din toata experienta asta a facultatii... stiu ca suna a cliseu dar este realitatea pura.

    trebuie sa te gandesti ca facultatea de med nu se rezuma la cei 6 ani ci inseamna adesea intre 9 si 13 ani (in functie de cei vei face in rezidentiat), trebuie sa te gandesti ca trebuie sa ai pe cineva care sa te intretina financiar si moral pe parcursul acestor ani pt ca nu poti sa faci BINE atat medicina cat si un job, cale de mijloc probabil ca ar exista, nu stiu daca e de dorit. tre'sa tii cont de pb salarizarii, de pb locurilor de munca...uof sunt atatea si atatea.

    in fine, viata de medicinist difera si daca esti din bucuresti sau nu, daca ai parinti medici sau nu. sunt atatea aspecte care pot fi discutate...iar eu nu cred ca pot fi exhaustiva :)

    este greu intr-adevar din multe pct de vedere la medicina, insa, in ciuda tuturor bull-shiturilor eu am reusit sa-mi mentin entuziasmul si dupa 5 ani de zile :) mai mult, imi place din ce in ce mai mult pe masura ce descopar noi si noi fatete ale medicinii.

    cum spuneam, sunt atat de multe de spus, unele le-am omis intentionat acum, altele fara voie pt ca, intr-adevar, timpul liber nu este in momentul de fata tocmai o notiune realista pt mine :) dar hai sa ma incumet totusi la un sfat: fa-ti conturi pe forumurile mediciniste si citeste de pe acolo cat de mult poti. sunt si multe balarii scrise dar daca filtrezi informatia iti vei face o idee de ansamblu.

    De exemplu, pe Forumul SSMB sunt destul de multe dicutii, zic eu utile, plus ca poti pune cate intrebari vrei si iti vor raspunde atat colegii mei din alti ani, cat si eu in masura posibilitatilor, vei putea comunica si cu useri aflati in aceeasi situatie ca tine (avem topic si pt admitere 2010), in fine, ma gandesc ca ar fi de ajutor genul asta de discutie cu mai multe persoane.

    nu stiu in ce masura te-am lamurit...cred ca deloc din pacate. oricum, te astept si cu intrebari tintite :)
    multa bafta iti doresc !

    deci: http://forum.ssmb.ro
    http://www.imed.ro/forum

    RăspundețiȘtergere
  5. Mersi muuult pentru sfaturi.Urmaresc de ceva timp,atat forumul ssmb,cat si imed...iar pe ssmb,de cateva ori am cerut si sfaturi.:)
    Mai am 2 ani timp de aflat mai multe lucruri, insa sunt 100% sigura ca indiferent de pareri voi alege medicina.Bafta in noul an si mersi pt timpul acordat!>:D<

    RăspundețiȘtergere

Lasa un suvenir: