duminică, 15 februarie 2009

Medicii, mass-media si societatea

Citind Comunicatul de presa al CMMB mi-am amintit de o discutie de pe forumul SSMB, discutie pornita undeva in iulie anul trecut, insa la fel de actuala si in zilele astea din pacate... mai mult, aflu de pe Imed cum ca "faima" medicilor romani in a conditiona actul medical depaseste chiar si hotarele, vezi articolul asta din International Herald Tribune...

Acum, imi pun si eu in mod firesc unele intrebari...

Ce reprezinta medicul pentru romanii din ziua de azi?

Care este imaginea medicului in ochii poporului? si mai ales, imaginea medicului este una reala 100%, observata la un esantion reprezentativ astfel incat sa fie generalizata si folosita ca eticheta pentru toata tagma medicala? sau este o imagine preformata de catre mass-media si apoi servita pe tava populatiei avide de stiri de scandal si incapabila de a trece prin filtrul gandirii informatiile reale si exagerarile mediatice?

Adevarat, nimic de spus, sunt medici care chiar le fac gogonate. OK, sa fie aratati cu degetul si trasi la raspundere. mi se pare cat se poate de corect. nu exista padure fara uscaturi. si ca sa nu mai deviez discutia prea mult si sa mai spun ca intr-un fel si umefeul are o vina indirecta, intr-o oarecare masura pt greselile medicilor prost pregatiti in fine, asta e alta mancare de peste, alta discutie.

Ce nu mi se pare normala este etichetarea asta a tuturor medicilor, refuzul unei prezumtii de nevinovatie. romanii cred ca daca esti medic iei spaga (invariabil) si ca ea, spaga, este o conditie sine-qua-non pt actul medical. ia ganditi-va cate babe nu v-au zis cand au aflat ca sunteti studenti la medicina :"lasa maica, nu o sa ai cine stie ce salariu, dar o sa iei la spaaaagi. doftori morti de foame nu am vazut". pe undeva si de la ei pleca toata povestea. sunt convinsa ca o parte dintre roamani au intiativa de a da spaga, fara ca medicul sa o ceara pentru ca "asa stiu ei ca se face" - vezi si expresia impamantenita: "nu ma duc la doctor acum pentru ca nu am bani". ei bine asta e vocea poporului, asta e in mintea lor. ideatia lor se bazeaza pe o serie de idei preconcepute la care tin cu incapatanare. si la care contribuie din plin si mass-media.

Mass-media incurajeaza intr-un fel indobitocirea oamenilor de rand fie din dorinta de a avea subiecte "fierbinti" care prind la public, fie pentru ca pe undeva, nici ei, oamenii de presa, nu sunt efectiv capabili de mai mult. atat pot. vezi stiri precum cele de la pro tv care sustineau ca "...pacientei i-a fost extirpat un...ficat" sau nush ce articol mai citisem eu mai de mult, cred ca in ziarul ziua dc nu ma insel, in care se voia sa se abordeze un subiect delicat, acela al cancerului la romani, si se enumerau printre cauzele de aparitie ale neoplasmelor si conditiile jalnice din spitale. nu mai spun ca "statisticile" din articolul respectiv erau total neconcordante cu realitatea . si alte si alte exemple mai exista, dar astea mi le-am amintit io acusi.

Altfel spus, la relatia asta patologica medici-presa-societate, fiecare si-a adus din plin contributia: parte din medici care sunt corupti si/sau incompetenti (dar nici pe departe TOTI!), parte din presa de scandal dar nu numai, si oamenii de rand, prosti dar multi, care inghit tot ce vad si aud de la presa nemestecat, parte dintre ei patiti intr-adevar, dar parte dintre ei convinsi de existenta "mafiei halatelor albe" din auzite si din...principiu.

Ce ar fi de facut? nu stiu... medicii sa-si vada de ale lor (de fapt de ale pacientilor) si sa se ocupe cat mai bine de educatia lor medicala, sa nu li se poata reprosa mare lucru, presa sa isi faca datoria si sa prezinte stirile OBIECTIV,iar oamenii de rand ar trebui...ei bine... aici nush ce sa zic... la cum sunt oamenii din ziua de azi...tare mi-e teama ca hope is wasted on the hopeless ... nu vad sincer o solutie pentru a tempera niste oameni care spun de exemplu asta (comentariu on-line al unui cetatean cu privire la uciderea medicului din judetul Timis - pare-mi-se, anul trecut):

Felicitari agresorului !!! [Tatal pacientului patit]Dupa ce m-am plimbat
prin spitale cu fiu-miu din cauza unui diagnostic gresit pus de o incompetenta
in halat alb careia legea ii da voie sa se numeasca medic de familie, acelasi
lucru voiam sa-l fac si eu dar am zis ca nu-i frumos sa-l las pe fiu-miu singur
vreo 20 de ani cat stau pe la puscarie. Totusi domnilor si doamnelor medici, ce
cititi aceste comentarii, luati aminte, urmatorul dintre voi cu care ma
intalnesc si da dovada de incompetenta II SPARG CAPATANA !!!, atentie nu este un
eufemism, nu este o amenintare goala, faceti-va meseria bine sau duceti-va la
sapa, pentru ca niciodata nu veti sti cand va intalniti cu mine !!! [18/07/2008
12:32]

Probabil ca acest comunicat al CMMB este o palida incercare de a duce o lupta cu
morile de vant, insa este o lupta ce trebuie dusa. Este un razboi mediatic cu o
pseudopresa cu pretentii de mari jurnalisti dar si cu reale abilitati de
manipulare a maselor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasa un suvenir: